Ondervloeren

Laminaat, de kans dat je er thuis over loopt is vrij groot. Maar een ondervloer is belangrijk om factoren als geluidsoverlast en vochtwering te beïnvloeden. Zeker wanneer je op speciale plekken in het huis een laminaten vloer gaat aan laten leggen, is het vooral van groot belangrijk dat je hiermee rekening houdt.

Het is niet makkelijk om één beste ondervloer voor laminaat te kiezen. Welke ondervloeren laminaat komen het beste in aanmerking in jouw huis?

Egaliserend vermogen van ondervloer voor laminaat

In dit stuk zullen de meest belangrijke soorten ondervloeren voor laminaat behandeld worden. In Nederland moet een ondervloer voor laminaat een hoog egaliserend vermogen hebben, wanneer de harde bovenvloer als het ware zwevend is geplaatst. Het is niet moeilijk om dit te bewerkstelligen. Kies daarom een ondervloer, die is gemaakt uit niet al te hard materiaal. De dikte mag niet kleiner zijn dan 2.5 mm, terwijl de densiteit ten minste 20 kg per kubieke meter moet bedragen. Kijk op het etiket van je ondervloer laminaat dan ook altijd met wat voor densiteit je te maken hebt.

Vochtwering van de beste ondervloer laminaat

Een ander soort vermogen dat als belangrijk naar voren komt, is het vochtwerend vermogen. Je zult zelf ook wel begrepen hebben dat een ondervloer die vocht niet goed weert, in feite nutteloos is. Je moet daarom een ondervloer kiezen die er voor kan zorgen dat vocht niet vanaf de onderkant kan indringen.

Vooral in nieuwbouwwoningen is dit cruciaal, want vaak heeft men te kampen met problemen op de begane grond. Er wordt nu een speciaal folie gebruikt om het vocht tegen te kunnen gaan. In sommige ondervloeren is het al ingebouwd.

De vochtwerende folie op je ondervloer laminaat moet natuurlijk wel dik genoeg zijn; LDPE folie moet tenminste 0,15 mm dik zijn, terwijl PP/PET folie niet minder dan 0,015 mm mag zijn. De naden van de stukken folie kunnen aan elkaar worden geplakt en dus dicht gemaakt om ook waterloop op die manier te voorkomen. Soms wordt er voor de zekerheid gebruik gemaakt van een techniek, waarbij de stukken folie elkaar overlappen. Dan wordt vochtwering ook zeker gegarandeerd.

Geluidsoverlast in Nederlandse huizen

In Nederland wil men iedere vorm van geluidsoverlast in het huis voorkomen. Niet alleen kun je binnenshuis last hebben van activiteiten van medebewoners in jouw huis, ook kun je de buren tot last zijn en conflicten, dat zijn dingen waar niemand op zit te wachten. Geluidsisolatie kan worden gegarandeerd met een zelfklevende ondervloer. In dit geval moet de grond voorzien zijn van harde of zwevende vloerbedekking. De luchtlaag wordt weggenomen en hiermee wordt geluid gedempt.

Twijfel je over vloerverwarming in combinatie met ondervloeren, twijfel dan niet langer. De ondervloer moet immers geschikt zijn om in deze omstandigheden te kunnen functioneren. Het geleiden van warmte moet, net als de smelttemperatuur, zeer hoog zijn. Om er zeker van te zijn dat je niet tegen onverwachte verrassingen aanloopt, gebruik dan een opencellige ondervloer. Een geperforeerde ondervloer is ook een laminaat ondervloer die zeer geschikt is.

Kortom, het lezen van de etiketten is de belangrijkste stap in het kiezen van de beste ondervloer laminaat.

BEKIJK OOK ONZE SHOWROOM!